De website van de Nederlandse uitgaven van
spokenjager John Sinclair


De schrijver van John Sinclair: Jason Dark

Jason Dark
Jason Dark werd geboren op 25 januari 1945 als Helmut Rellergerd in Dahle, een kleine stad in het Sauerland. Echter, na twee weken vertrokken moeder en kind terug naar de geboortestad Dortmund.

Daar groeide hij op, en ging er naar middelbare school, die hij afsloot met een MAVO-diploma. Liever had hij journalist willen worden, maar zijn ouders verzetten zich daartegen. Vroeger moest je een vak leren. Hij werd chemotechnicus.

Daarnaast begon hij met schrijven. Kleine verhalen, geen romans. Pas toen hij in 1966 in dienst trad, schreef hij zijn eerste roman, een Cliff-Corner misdaadverhaal voor de uitgeverij Bastei-Verlag. Het verhaal werd aangekocht en zo was zijn droom om journalist te worden, via omwegen alsnog in vervulling gegaan. Begin 1973 beŽindigde hij zijn beroep als chemotechnicus, en trad hij als redacteur in dienst van de romanredactie van uitgeverij Bastei-Verlag. Hij schrijft nog steeds verhalen voor de misdaadseries Cliff Corner, John Cameron, Jerry Cotton, Kommissar X en Franco Solo, maar ook voor de westernseries zoals Lassiter.

Op het moment dat de uitgeverij Bastei-Verlag een nieuwe serie voor het steeds populairder wordende horror-genre plande, werden schrijvers gezocht om een eerste verhaal te schrijven. Helmut Rellergerd schreef nummer 1 van de nieuwe serie Gespenster-Krimi, en dat was het allereerste John Sinclair-verhaal.


Jason DarkVanaf dat moment ging het succes steeds sneller. Al snel moest Jason Dark, zoals hij zich toen noemde, iedere maand vier verhalen en een pocket schrijven. Snel schreef hij een voorraad van 20 tot 30 verhalen, allemaal geschreven op een oude mechanische Olympis-typemachine. Elektrische typemachines of zelfs computers waren hem vreemd.

Het succes van zijn John Sinclair-serie is niet alleen te herkennen aan het feit dat hij de meest succesvolle schrijver van Duitsland is, maar is ook te herkennen uit de vele lezersbrieven die hij ontvangt, en waarvan er inmiddels meer als 100.000 zijn opgeslagen in de vele ordners in zijn kantoor. Het contact met zijn lezers is voor hem altijd zeer belangrijk. Bij signeersessies schrijft hij regelmatig zijn vingers tot kramp toe, en de ontmoetingen met zijn lezers op bijvoorbeeld de Frankfurter Buchmesse, zijn voor veel lezers een onvergetelijk hoogtepunt.

In de tachtiger jaren schreef hij onder de peseudoniem Red Geller voor Pelikan 20 verhalen voor een jeugdserie met de naam "Das Schlosstrio".

In het jubileumjaar 1997 verscheen het 1000-ste nummer van de John Sinclair, en ging de droom van iedere schrijver in vervulling: de verfilming van zijn boeken. Het eerste verhaal, Die Dšmonenhochzeit was een een groot succes. Er werden nog 8 vervolgafleveringen gemaakt over een periode van drie jaar. In verband met het jubileum verscheen er ook een stripverhaal en een computerspel van John Sinclair.

De creativiteit van Jason Dark is tot op de dag van vandaag, nadat het magische getal van 1000 verhalen inmiddels lang is overschreden, nog niet verloren. De laden van zijn bureau liggen nog vol met nieuwe ideeŽn, waarmee hij zijn lezers in de toekomst zal verrassen.
(Vertaald uit "Geisterjšger John Sinclair, Lexikon", door Rainer Delfs)

HOME

© 2004 - Alle rechten voorbehouden